Κ Υ Ρ Ι Ε    Ι Η Σ Ο Υ    Χ Ρ Ι Σ Τ Ε    Υ Ι Ε    Τ Ο Υ    Θ Ε Ο Υ    Ε Λ Ε Η Σ Ο Ν    Μ Ε.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ


Η έμφλογη, κάθετη αγάπη προς το Θεό εκφράζεται με μία έμπρακτη, διάπυρη, οριζόντια αγάπη προς τον "πλησίον".Προορισμός του ανθρώπου η Θ έ ω σ η . Μία προσφορά δυνατότητας Θεϊκή, με την Ενανθρώπηση, Σταυρική Θυσία και Ανάσταση του Λόγου.Η Θ έ ω σ η, ενέργεια Θεού, αλλά και συνέργεια ανθρώπου.Σ’ αυτή την ανθρώπινη προσπάθεια επιποθούμε να συμβάλλομε γνωστοποιώντας ό,τι΄΄εφώτισε ο Θεός΄΄, προς δόξα Του και σωτηρία του λαού Του.Το site αυτό είναι μία ελάχιστη προσπάθεια, ανιδιοτελής, ένας αντίλαλος Ορθοδοξίας, μία ορθόδοξη μαρτυρία στο διαδικτυακό χώρο, για προβολή προτύπων, παροχή εμπειριών και προσφορά ελπίδας στον αόρατο πόλεμο κάθε αγωνιζομένου προσώπου.-

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΟΣΙΑ ΜΕΘΟΔΙΑ η εν Κιμώλω.

5/10 ΟΣΙΑ ΜΕΘΟΔΙΑ η εν Κιμώλω.

Στην στρατευομένη Εκκλησία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν αειλαμπείς φωστήρες, αγωνιστικές μορφές, που βιώνουν την ορθόδοξη άσκηση στην πορεία προς τη θέωση και αναδεικνύονται φαεινοί αστέρες στο στερέωμα της θριαμβεύουσας Εκκλησίας.
Αρτιφανής αστέρας, που διαλάμπει και η νεοφανής ΟΣΙΑ ΜΕΘΟΔΙΑ. Αποτελεί το καύχημα των Κυκλάδων, την έφορο της Κιμώλου, το αγλάισμα των πιστών, τη δόξα των Οσίων. Η ζωή της ευωδία Χριστού, στέλνει και σήμερα μηνύματα ελπιδοφόρα. Ας εντρυφήσουμε στη βιοτή της για να τη γνωρίσουμε και να ποθήσουμε να τη μιμηθούμε.
Πατρίδα της είναι η Κίμωλος των Κυκλάδων νήσων. Γονείς της ο Ιάκωβος και η Μαρία Σάρδη. Είναι η δεύτερη θυγατέρα της δεκαμελούς οικογένειας. Στις 10 Νοεμβρίου 1865 γεννιέται η Ειρήνη και προδιαγράφεται η ουρανόδρομη πορεία της. Γαλουχείται με τα νάματα της Ορθοδοξίας και διαπλάθεται με αγάπη προς την Αγάπη. Η καρδιά πυρακτώνεται και ο πόθος φλογερός για μία ολοκληρωτική αφιέρωση γεννιέται. Άγρυπνη στο κάστρο της ψυχής της προσπαθεί να διατηρηθεί αγνή στη σκέψη, καθαρή στην καρδιά, φωτεινή στο νου. Κατεργάζεται με φόβο Θεού τη σωτηρία της. Διακρίνεται για τη σεμνότητα της εμφάνισης, την ταπείνωση των εκδηλώσεων, τη φρόνηση της σκέψης, την ευλάβεια των αισθημάτων, την αγάπη της καρδιάς.
Περιορίζει τις ανθρώπινες συναναστροφές και συνδιαλέγεται με τον Θεό. Τοιουτοτρόπως διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της αγάπης στον Κύριο.
Η Ειρήνη συλλογίζεται υπερφυσικά, αλλά οι γονείς της σκέπτονται φυσικά. Η επίμονη προτροπή τους για την επιλογή της έγγαμης ζωής κάμπτουν την Ειρήνη. Υπακούει στη γονική επιθυμία και δέχεται να νυμφευθεί έναν ναυτικό από τη Χίο. Και πάλι πολιτεύεται σώφρονα και αγωνίζεται να εναρμονίζει τη ζωή της με το θέλημα του Θεού. Έτσι διατηρείται θερμουργός η πίστη, φλογερή η αγάπη στον Θεό και διακαής ο πόθος για καθολική αφιέρωση. Όταν ναυαγεί ο σύζυγός της στις Μικρασιατικές ακτές απελευθερώνεται. Τότε πλέον υλοποιεί την απόφασή της. Απαρνείται την προσκαιρότητα και επιλέγει την Αιωνιότητα. Απορρίπτει τα φθαρτά για ν’ αποκτήσει τ’ άφθαρτα. Με την προτροπή και του σεβάσμιου ιερέα, Γεωργίου Λογοθέτη, κείρεται Μοναχή Μεθοδία, από τον Σεβασμιώτατο Σύρου Μεθόδιο.
Η χαρά είναι ανεκλάλητη. Η απόφασή της για επίμονους και επίπονους ασκητικούς αγώνες αμετάκλητη. Η πορεία της ανεπίστροφη. Η θέλησή της ανένδοτη, για διάβαση από τη ΄΄στενή και τεθλιμμένη οδό την απάγουσα εις ζωήν αιώνιον΄΄.
Έγκλειστη ΄΄εις το Στιάδι΄΄ στο ΄΄Μέσα Κάστρο΄΄ της Κιμώλου ενδοσκοπεί και αποσκοπεί στη γνώση του Θεού και του εαυτού της. Περνά από την αυτογνωσία στη θεογνωσία. Ισάγγελη η ζωή της, άγγελος ένσαρκος η ίδια, ασκείται και νηστεύει, προσεύχεται και μετανοεί, αγρυπνεί και επαγρυπνεί, εντρυφεί στο Νόμο του Θεού και βιώνει τα εντάλματά Του. Δουλώνει το φρόνημα της σάρκας και ελευθερώνει τη δύναμη του πνεύματος. Η Θεία Χάρη περιλούει το είναι της και επέρχεται η κάθαρση της καρδιάς, ο φωτισμός του νου, η θέωση. Κατοικητήριο του Αγ. Πνεύματος η Αγία, ακτινοβολεί με την ένθεη ζωή της. Στην ησυχία επιτυγχάνει την ερημία των παθών και γίνεται πλέον πόλος έλξης των πιστών. Η σιωπή της διδάσκει. Ο λόγος της στηρίζει. Η εμπειρία της καθοδηγεί. Η αγάπη της παρηγορεί. Η ταπείνωσή της εμπνέει. Η υπομονή της παραδειγματίζει. Η αγιότητά της θεραπεύει. Όλα για τη δόξα του Θεού τα πράττει. Και οι προστρέχοντες σ’ αυτήν ενισχύονται και μεταστρέφονται. Ο λόγος της έχει απήχηση, αφού η ζωή της έχει ήχηση. Της θεωρίας προηγείται η πράξη και την τεκμηριώνει. Η Κίμωλος ζει ευλογημένες μέρες. Οι κάτοικοί της δέχονται πλούσια την ενέργεια της Θείας Χάρης.
Ουρανοδείχτης η Αγία, πιστό αντίγραφο Χριστού προσφέρει αγάπη στον πλησίον. Και όταν ο στόχος επιτυγχάνεται, στις 5 Οκτωβρίου 1908 και σε ηλικία 43 ετών, ειρηνικά εκδημεί προς τον Λατρευτό της Νυμφίο για να αγάλλεται ευφρόσυνα και αιώνια.
Οσία ΜΕΘΟΔΙΑ! Μία ακόμη Αγία του αιώνα μας.-